Jouw gezondheid

Wat moet je doen als je hoest niet over gaat?

Aanhoudende hoest

Laten we beginnen met te zeggen dat hoesten eigenlijk een buitengewoon effectief afweermechanisme is voor de mens. Door te hoesten worden de luchtwegen vrijgemaakt van onzuiverheden en slijmafscheidingen, welke door een ontsteking van de luchtwegen worden geproduceerd.

 

Meestal is de hoest van virale oorsprong, een aandoening die, hoewel vervelend, binnen enkele dagen is opgelost. Wanneer deze langer dan 3 weken aanhoudt (zonder bijkomende klachten), of gepaard gaat met slijm dat van kleur verandert of bloed bevat, of andere symptomen, zoals bijvoorbeeld een beklemd gevoel op de borst en ademhalingsmoeilijkheden, kunt u het beste een arts raadplegen.

 

Er zijn drie verschillende soorten hoest:

 

Droge en prikkelende hoest

Er is geen productie van slijm en het begint bovenaan bij de keel, luchtpijp en strottenhoofd. Dit zijn symptomen die op het begin van verkoudheid kunnen duiden.

De behandeling heeft tot doel de symptomen en het gevoel van ongemak, vooral 's nachts, te verzachten.

 

Vastzittende of productieve hoest

Hierbij is er wel sprake van slijmoproductie. Deze hoest begint lager, in de bronchiën, en klinkt hol. Dit is meestal een symptoom van een virale infectie die een blokkade van de luchtwegen veroorzaakt.

In dit geval kunt u overwegen om twee categorieën medicijnen te gebruiken: slijmoplossers en mucolytica. Deze maken het slijm vloeibaarder, hydrateren het en werken op de afscheiding van het bronchiale slijmvlies.

 

Chronische hoest of  "rokershoest"

Deze vorm van hoest komt gedurende het hele jaar voor en wordt veroorzaakt door irritatie door sigarettenrook of andere irriterende stoffen. Het is een symptoom van een constante ontsteking van de ademhalingsslijmvliezen.

Meestal is de hoest het gevolg van een virale, niet bacteriële infectie. Om deze reden hebben antibiotica geen therapeutisch nut, behalve wanneer:

- de arts een mogelijke bacteriële infectie vermoedt

- de patiënt aan een chronische longziekte lijdt.

In deze gevallen wordt het voorschrijven van antibiotica een belangrijke preventieve maatregel om het risico op secundaire infecties, die tot zelfs ernstige complicaties kunnen leiden, te verkleinen.

 

Wanneer u hoest is het raadzaam om regelmatig (warme) dranken zoals thee en bouillon te drinken om irritatie van de bovenste luchtwegen te verminderen.

Raadpleeg bij twijfel, aanhoudende hoest of kleurverandering van het slijm, uw huisarts.

 

Meer weten
Gerelateerde artikelen