Geschiedenis

DE GESCHIEDENIS VAN ZAMBON

1906: oprichting van Zambon

Met een diploma farmacie op zak en uitgebreide ervaring met de verkoop van chemische producten en kruiden, richt Gaetano Zambon, samen met Silvio Farina, de ‘geneesmiddelenwinkel’ Zambon op in het Italiaanse Vicenza.

1906: The birth of Zambon

1956: eerste buitenlandse filiaal

Opening van het eerste filiaal in het buitenland: een productievestiging in Brazilië.

1956: Brazil plant construction

1960: ontdekking van Fluimucil

De onderzoekers van Zambon ontdekken de slijmoplossende eigenschappen van acetylcysteïne, een molecuul dat eerder werd ingezet om bacteriën te bestrijden. Deze ontdekking leidde tot de ontwikkeling van N-acetylcysteïne.

1960: Fluimucil is born

1963: start bouw nieuwe productie-eenheid

In het Zwitserse Cadempino wordt gestart met de de bouw van een nieuwe productie-eenheid. 

1963 Cadempino

1965: Zambon België is een feit

 

Feestelijke opening van het Belgische Zambon-filiaal in Brussel.

1965 opening Belgium office

1965-1975: Zambon blijft groeien

In de loop der jaren groeit Zambon verder in het buitenland met filialen in de belangrijkste Europese landen en in Centraal- en Zuid-Amerika.

1965-1975: Zambon blijft groeien

1984: productie verhuist naar Vicenza

De farmaceutische productie wordt overgebracht naar een nieuwe, efficiëntere fabriek in Via della Chimica, in het industriegebied van Vicenza.

1984: Transfer to Vicenza

1990s: specialisatie in 3 therapeutische domeinen

Zambon besluit zich te concentreren op drie therapeutische domeinen: de luchtwegen, gezondheidszorg voor vrouwen en pijnbestrijding.

1990s: Zambon and the therapeutic areas

2003: opening Z-Cube

Een feestelijke opening van ZCube, een incubator voor universitaire start-ups op het vlak van biotechnologie en Drug Delivery Technologies.

2003: Birth of Z-Cube

2006: 100 jaar Zambon

Zambon viert haar 100ste verjaardag in de 15 landen waar ze gevestigd is.

2006: The centenary of Zambon

2007: oprichting van Stichting Zoé

De oprichting van de Stichting Zoé – Zambon Open Education – die ten doel heeft de gezondheid en de levenskwaliteit te bevorderen.

Maar ook start in dit jaar het Benvivere-project, dat de manier van zijn en het werkconcept binnen Zambon weerspiegelt, met de bedoeling om de keuze in de business te vergemakkelijken en de relaties tussen de medewerkers te bevorderen.

2007: Birth of Zoè Foundation

2008: Zambon museum

De opening van het Zambon-museum. Het symbool van een geschiedenis waarin een sterke gemeenschapszin wordt bevorderd en waar evenementen worden georganiseerd en scholen en bezoekers uit de hele wereld worden ontvangen.

2008: The Zambon Museum is born.

2009: nieuw logo

Het merk Zambon krijgt een make-over met een moderner design, maar houdt nog wel de link naar de geschiedenis en de waarden van de onderneming.

2009: New Corporate

2013: opening Health&Quality Factory

Op 16 september 2013 vindt de feestelijke opening plaats van de ‘Health & Quality Factory’, een ontwerp van architect en designer Michele De Lucchi.

Met dit project wordt de fabriek opnieuw uitgevonden. Het resultaat: een gebouw met een moderne stijl, dat niet alleen als productieplek wordt beschouwd, maar ook als centrum waar kennis wordt uitgewisseld en waar gezondheidsprofessionals, studenten, professoren en artsen worden opgeleid. Het doel is om de bestaande kloof tussen de universiteiten en de onderzoeksinstituten te overbruggen.

2013: Health&Quality Factory opening

2014: opening Oxy.gen

Oxy.gen is een futuristische constructie in de vorm van een luchtbel. Het idee ontstond binnen de Zambon-groep en werd door architect Michele De Lucchi ontworpen als een plek die gewijd is aan de wetenschappelijke kennis over het ademhalingsstelsel. In het paviljoen werd een didactisch parcours aangelegd op basis van het ‘edutainment-principe’, voor basis- en secundaire scholen, onderzoekers en burgers. Bovendien worden er culturele en educatieve activiteiten georganiseerd die verband houden met het milieu en met het ademhalingsstelsel van het menselijk lichaam.

2014: Oxy.gen is born

2015: 50 jaar Fluimucil (oude foto)

Fluimucil bereikt de leeftijd van 50 jaar: een periode die is toegewijd aan "ademen voor de wetenschap".

2015: 50 years of Fluimucil