Jouw gezondheid

Waarom u het beste temperatuur- verschillen kunt vermijden

Warmte en kou

Lees hier hoe u seizoensgebonden kwalen voorkomt, hoe u uw luchtwegen gezond kunt houden en hoe u luchtwegklachten kunt voorkomen. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw arts.

Volgens een oude volkswijsheid is het verstandig om bij seizoensgebonden kwalen, zoals griep, verkoudheid en vastzittende hoest, temperatuurverschillen te vermijden. Het gaat daarbij vooral om de te snelle overgang van een warme naar een koude omgeving. 

Dat geldt niet alleen voor de koude wintermaanden. Ook in de zomer kan de overgang van hitte buiten naar een koele ruimte met airconditioning de luchtwegen prikkelen. 

Waarom gebeurt dit?
Het antwoord op die vraag heeft te maken met de trilhaartjes in onze luchtwegen die ziekteverwekkers en irriterende deeltjes tegenhouden door het slijm tmet deze stoffen naar buiten te werken. 

De luchtwegen zijn bijzonder gevoelig voor de omgevingstemperatuur: wanneer die temperatuur plotseling daalt, hebben de trilharen de neiging om te stoppen met bewegen. Daardoor hoopt het slijm zich op, en wordt de kans op infecties en ziekten groter.

Hoe kunt u voorkomen dat koude lucht de trilhaartjes laat stoppen? Voorkom grote temperatuurverschillen:

  • Zet de airconditioning in de zomer niet op een te lage temperatuur.
  • Verwarm het huis gelijkmatig zodat het in alle vertrekken ongeveer even warm is.
  • Laat de temperatuur ’s nachts niet meer dan twee graden dalen.
  • Kleed u in laagjes zodat u temperatuurschommelingen makkelijk kunt opvangen. Op die manier voorkomt u dat uw luchtwegen voortdurend worden belast en verkleint u de kans dat u ziek wordt.
Meer weten
Gerelateerde artikelen