Vastzittende hoest

Klachten

Vastzittende hoest

Hoewel we hoesten vaak zien als een teken van verkoudheid en ziekte, is het eigenlijk een nuttig hulpmiddel voor ons lichaam. Het is namelijk een afweermechanisme waarmee ons lichaam probeert om van irriterende of ziekmakende stoffen af te komen die in onze luchtwegen terecht gekomen zijn. Die stoffen zitten vaak vast in slijm, een dikke vloeistof die de slijmvliezen van onze luchtwegen aanmaken. 

Vastzittende hoest

De symptomen

  • Verhoogde slijmproductie
  • Taai slijm
  • Variatie in de slijmkleur

 

De oorzaak

Als er een ontsteking ontstaat in uw luchtwegen maken de slijmvliezen meer slijm aan. Zo’n ontsteking ontstaat door ziekteverwekkers als virussen en bacteriën of irriterende stoffen, zoals sigarettenrook.

Door de overmatige slijmproductie, wordt het moeilijker om het slijm op de normale manier af te voeren, u gaat dan hoesten. Door te hoesten worden het overtollige slijm en de schadelijke stoffen of de ziekteverwekkers namelijk makkelijker afgevoerd. Zo voorkomt de hoest dat uw luchtwegen verstopt raken. We noemen dit een vastzittende hoest of productieve hoest. Zodra het overtollige slijm weg is, stopt ook de vastzittende hoest. Naast een ontsteking, veroorzaakt door ziekteverwekkers of irriterende stoffen, kunnen ook extreme temperatuursverschillen bijdragen aan het ontstaan van een vastzittende hoest.

 

De behandeling

Wanneer uw luchtwegen ontstoken zijn, bijvoorbeeld door een infectie met ziekteverwekkers of door irriterende stoffen, is het slijm dikker en taaier dan normaal. Dan kunnen stoffen die het slijm dunner maken, zoals afgeleiden van cysteïne, ervoor zorgen dat u het slijm makkelijker kunt ophoesten. Zo worden uw luchtwegen weer schoongemaakt en voorkomt u dat ze verstopt raken.

Daarnaast kunnen bepaalde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals honing in de thee of meer water drinken, helpen om de klachten bij vastzittende hoest te verzachten.

Vraag bij twijfel of vragen over uw vastzittende hoest advies aan uw arts of apotheker. Lees voor het gebruik de bijsluiter in de verpakking.

RISICOFACTOREN VOOR VASTZITTENDE HOEST

  • Irriterende stoffen, zoals sigaretten- of sigarenrook.
  • Infectie met ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen.
  • Extreme temperatuurschommelingen.  

NUTTIGE TIPS BIJ VASTZITTENDE HOEST

  • Probeer het hoesten niet te onderdrukken.
  • Maak het slijm dunner, dan kunt u het makkelijker ophoesten. (Drink voldoende en gebruik eventueel slijmoplossende middelen).
  • Drink meer water.
  • Vraag uw arts of apotheker om advies.
Producten

Fluimucil